Драги пријатељи Фондације „ВРЛ“ и ФД „СВАР“,

 

Вама, Вашим породицама, најближима, пријатељима и свима којима је потребна подршка и помоћ у региону и свету, шаљемо срдачан поздрав и подршку са Поповице. Осећамо потребу да  поводом тренутног ванредног стања у земљи и дешавања у региону и свету, поделимо са вама неколико речи.

Као прво, желимо да нагласимо да Фондација „ВРЛ“ и ФД“СВАР“ подржавају све мере које предлажу и налажу стручњаци, медицински радници и државни органи а чија суштина осим хигијенских мера на себи и свом физичком окружењу подразумева и неки облик социјалног дистанцирања, односно свођење непосредних међуљудских контаката  на нужно и минимум. Сходно томе све планиране активности у простору СВАР-а се за сада одлажу до даљњег, тј. до престанка ванредног стања у земљи. Такође вам препоручујемо да свој свакодневни живот, у предстојећим недељама, организујете у складу са препорукама струке и државе, водећи рачуна како о сопственом духовно-материјалном здрављу и потребама, тако и код својих најмилијих и најближих, породице, колега, комшија и суграђана. Помозите духовно-материјално себи да би сте духовно-материјално помогли другима.

Изазовна времена стварају прилике и услове да дамо најбоље из и од себе. Да померимо границе на боље, и у себи и у окружењу, а везано за живот и хумане ставове и вредности.. Зато желимо да вам скренемо пажњу, да ма колико ситуација изгледала изазовно, сложена и отежана, она може донети доста тога доброг и богоугодног за све нас, и на личном и на општем плану. Ово је прилика да покажемо колико смо хумани, добронамерни, саосећајни, толерантни, отворени, одговорни и разумевајући према себи и окружењу, и колико имамо емпатије, љубави, вере и молитви за све и сваког око нас и за нас.

Желимо да вам нагласимо да смо тек на почетку овог изазова названог „пандемија Корона вирусом“, и да ће он да потраје неко време. Имајмо у виду да смо несавршена бића на овој прелепој Планети, и да ћемо  у овим садашњим временима показати многа своја лица, недисциплину и фаталистичка размишљања, понашања и дела. Зато се треба „наоружати“ стрпљењем, толеранцијом, љубављу, вером, отвореношћу и самодисциплином да се ова кризна времена здраво превазиђу и прођу. Љубав, љубав рађа и привлачи. И то је најјача, најдобронамернија и најлековитија људска мисао и дело. Ово су времена када љубав и доброту требамо слободно да пружимо, и себи и другима, и хуманог, добронамерног, саосећајног срца и душе да живимо, радимо, размишљамо и чинодејствујемо.

Такође желимо да вам кажемо да је изузетно важно у наредном периоду креативно  духовно-материјално размишљати и осмишљавати нове животне и пословне рутине као и прилагођавати старе, новонасталој ситуацији, тренутку и свакодневном животу. Окрените се себи, породици, најближима, вашем микрокосмосу и микро средини. Духовно-материјално здрави, збринути, задовољни и срећни у свом микросвету, чините да будете духовно-материјално здрав и проактиван део макросвета. Зато драги наши сви: будимо присутни и функционални у садашњем тренутку, будне свести и отвореног ума, духовно-материјално проактивни, добронамерни, толерантни, љубавни и саосећајни за себе и друге.

Позивамо Вас још једном, да ову изазовну ситуацију потпуно здраворазумски схватите, поунутрите, прихватите и у складу са својим духовно-материјалним могућностима покажете себе на делу. Верујте у себе и ваш пређени духовно-материјални пут и дајте прилику себи да се покажете и докажете. Вера у себе, живот, добро, љубав и смисао свог постојања је изуетна снага која је увек лековита и води у благостање, оствареност, задовољство и срећу. Период изазова искористите да обогатите себе додатним духовним радом на себи и молитвом.

Овим путем вас и обавештавамо да се од 15.3.2020., свакога дана у простору СВАР-а, са почетком у 13.33 часова, покрећу молитве: за Србију и Фрушкогорској Богородици, у трајању од 15минута. Позивамо Вас да нам се молитвено придружите из својих домова и у складу са својим обавезама и  могућностима. Добродошли !

 

С љубављу и поштовањем и вером у све нас

 

                                                                Фондација „ВРЛ“ и Филозофско Друштво „СВАР“

Дана 15.02.2020., на велики државни празник и дан Сретења Господњег покренута је молитва “за Србију” и од тада се свакодневно ради.