“Živeti Hristom” – promocija knjige fondacija 11/06/2024

Liturgija – Sretenje Gospodnje

preplet2

U ponedeljak, 10. juna 2024. godine, u sabornoj Crkvi Svetog apostola Pavla u Petrovaradinu, održana je promocija knjige paroha ove crkve, protojereja Blagoja Katića.

Moderator programa bio je prof. Jovan Katić, a o knjizi su govorili protojerej Darko Jelić paroh Iriški, biskup dr Jasmin Milić, dr Jovica Vasin predsednik Crkvene opštine Petrovaradin, Vladimir Labat i Lucija Selaković Labat, osnivači zadužbine “Fondacija VRL” koja se nalazi u ovoj crkvi i koji su se zahvalili autoru na dugogodišnjem prijateljstvu, nesebičnoj ljubavi, razumevanju, lojalnosti i podršci.

“Kao dugogodišnji prijatelji i zadužbinari, Mi Fondacija „Vladimir Labat Rovnjev“ i Filozofsko Društvo SVAR, dugi niz godina s ljubavlju sarađujemo sa Ocem Blagojem Banetom Katićem u Hramu sv. ap. Pavla u Petrovaradinu; bezmalo dve decenije. Bogu smo zahvalni na toj pruženoj mogućnosti koja nam je milošću Božjom data. Ponizni smo pred takvom blagodati. Čini mi se i da ponizno možemo da kažemo da smo svedoci blagorodne žive reči Oca Baneta Katića i njegovog nesebičnog predanog posvećenja ljudima i Crkvi. Veliko nam je zadovoljstvo i radost što je napisao ovakvo delo i verujemo da ovo neće biti kraj njegovom pisaniju. Iskazao je i izuzetan lirski talenat za pisanjem, dar mudre reči, zato se iskreno nadamo njegovim novim delima. Zahvalni smo Bogu na životnim prilikama i mogućnostima koje su nam do sada bile date. Zahvaljujemo se Ocu Blagoju Banetu Katiću na dugogodišnjem prijateljstvu, nesebičnoj ljubavi, dobronamernom razumevanju, bezgraničnoj podršci i poverenju u nas ali i mogućnostima da u ovom Svetom Hramu uz Očeve blagorodne reči ponizno kreativno stasavamo u svrsishodne ljude koji žive Hristom”, rekla je tom prilikom Lucija Selaković Labat, pozdravivši sve okupljene u ime “Fondacije VRL” i Filozofskog društva Svar.

Prisutni su se složili da knjiga “Živeti Hristom” predstavlja bogat opus iz autorove pastirske službe, u kojoj pokazuje duboku ljubav prema liturgijskom životu i prenosi važne hrišćanske istine na pristupačan način, pružajući mogućnost da se osete vrednosti liturgijske zajednice i istine koje ona nosi.